En route tijdens Open Monumentendag

Geplaatst op 21/08/2024

Op zondag 8 september

En route tijdens Open Monumentendag!

Het thema van Open Monumentendag op zondag 8 september is dit jaar 'En route’. Het is een veelzeggend onderwerp, want veel ervan kan toegepast worden op de kanaalgemeente. Zelzate is namelijk een kruispunt van wegen: wegverkeer, spoorwegverkeer en een waterweg.  Via een wandel- en fietsroute met als startpunt 't Klooster (Kerkstraat 64A) leer je Zelzate op een andere manier ontdekken, helemaal in het thema. Twee oude lijnbussen op het Rony Verbiestplein dienen als eyecatcher.

Nog een aanrader is het beschermd monument van het Koninklijk Atheneum in de Leegstraat 4 is na volledige renovatie uitzonderlijk voor het grote publiek geopend van 14.00 tot 17.00 uur met gidsbeurten en een tentoonstelling naar aanleiding van deze renovatie.

De gemeentelijke jongensschool werd in 1877 gebouwd naar een ontwerp van de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny. Het nieuwe schoolgebouw kreeg een opmerkelijke neoclassicistische architectuur in U-vorm, met in de linkervleugel de directeurswoning. In 1926 en 1933 werd het scholencomplex vergroot. Door het toenemend aantal leerlingen en de omvorming tot Koninklijk Atheneum in 1962 werd het complex ook toen gevoelig uitgebreid. Na een tijdje als Middenschool gefungeerd te hebben en na een tiental jaren leegstand, huisvest ze de lagere afdeling van de basisschool. Het gebouw is beschermd sinds 2005.

De Zelzaatse musea zijn ook open in 't Klooster.

Praktisch

  • Zondag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur
  • Startpunt: 't Klooster, Kerkstraat 64 A.
  • Brochure en toegang tot de musea zijn gratis.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies