Zelzate kiest voor groene warmte

Zelzate Lekker Warm

Zelzate zet zich in om de C02-uitstoot tegen 2030 met 40% te doen dalen. Om dat doel te bereiken, zullen we met z’n allen zonder stookolie of gas moeten gaan verwarmen.

  • In ons handig magazine ‘Zelzate kiest voor groene warmte’ verzamelden we samen met Bond Beter Leefmilieu informatie over hoe jij kan afstappen van fossiele warmte. Hier gaan we ook in onze gemeente mee aan de slag.
  • Bijkomend organiseerden we ook drie interessante webinars rond groene warmte.
  • Welke alternatieven zijn er voor verwarming op gas of stookolie? De Ecobouwers tool vertelt jou welke alternatieven  geschikt zijn voor jouw woning, hoe ze werken, wat ze kosten en waar je op moet letten.

Alles weten over duurzame warmte? Bekijk de drie webinars

In drie webinars willen we je laten kennismaken met groene warmte.

In het eerste webinar leer je hoe je afstapt van het verwarmen met fossiele brandstoffen. Welke opties zijn interessant voor jouw woning? En waar kan je zelf alvast mee aan de slag?

In het tweede webinar leggen we je uit hoe een warmtenet werkt. In verschillende Vlaamse gemeenten zoals Eeklo, Mortsel, Roeselare en Zelzate worden er reeds warmtenetten aangelegd. Wat betekent zo’n warmtenet voor jou als burger en hoe sluit je erop aan?

Kiezen voor groene warmte, dat gaat nog beter als je samenwerkt! In het derde webinar zoomen we in op hoe Energiecoöperaties zich inzetten voor jouw duurzame toekomst. Wat zijn coöperaties en wat betekenen ze voor jou? Wij vragen hen hoe zij meewerken aan groene warmte in Vlaanderen.

Verwarmen zonder aardgas of stookolie? De ecobouwers groene warmte tool zet je op weg

Helemaal van aardgas of stookolie af: dat kan met verschillende groene verwarmingstechnieken. Ze doen alles wat je oude verwarmingssysteem kan: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer. Met de Ecobouwers Groene Warmte tool kun je nagaan welke technieken haalbaar zijn voor jouw woning. Doe de test!

Is geen enkel techniek geschikt, of bevallen de aangeboden opties je niet, stel dan samen met een adviseur een warmteplan op. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust verwarmen.

Stel samen met een adviseur een warmteplan op

warmteplan

Met de tool Groene Warmte van Ecobouwers, krijg je al een indicatie van welke duurzame verwarmingstechnieken haalbaar zijn voor jouw woning. Wil je een echt warmteplan op maat van jouw woning, neem dan contact op met jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen en wonen: bouwwijs.be. Zij geven advies op maat, gratis of voor een klein prijsje, afhankelijk van je gemeente.

Magazine: Zelzate kiest voor voor groene warmte

Het is 5 over 12 voor vele steden en gemeenten. Om klimaatdoelstellingen te bereiken, maken ze hun inwoners warm voor duurzame energie en klimaatneutrale alternatieven. Zelzate koos zo resoluut voor groene warmte. Wil je meer weten over groene warmte of over het warmtenet in Zelzate? Doorblader ons magazine ‘Zelzate kiest voor groene warmte’ en ga aan de slag met het heel wat tips en achtergrondinfo.

Zelf aan de slag met groene warmte. Wie helpt jou?

Wil je meer weten over groene warmte? Nagaan hoe je je eigen woning groen kan verwarmen? Advies op maat vragen? Ontdekken hoe anderen met groene warmte aan de slag gaan? Via de volgende links vind je heel wat informatie en hulp.

  • Zelzate Renoveert: dit is voor jou als Zelzatenaar je eerste contactpunt bij de gemeente voor advies en begeleiding van renovatiewerken. Surf naar www.zelzate.be/zelzaterenoveert  of contacteer Els De Vilder van de milieudienst via 09 353 42 70.
  • Provinciaal steunpunt duurzaam bouwen en verbouwen: hier kan je terecht voor een warmteplan en onafhankelijk advies op maat. Een deskundige van Wooneco komt gratis en vrijblijvend bij je langs. Samen met jou bekijkt deze vakspecialist de huidige staat van je huis, en wordt er een stappenplan voor renovatie voorgesteld. Op www.bouwwijs.be vind je alle contactinfo.
  • Ecobouwers Groene Warmte: Doe de test en deze handige tool toont je welke installaties voor groene warmte mogelijk geschikt zijn voor jouw woning. De tool geeft een mooi overzicht van de opties, maar geen gedetailleerd plan op maat. Meer info vind je op ecobouwers.be/groenewarmte.
  • Klimaatgezond van Provincie Oost-Vlaanderen: de provincie steunt actief lokale besturen die werk willen maken van klimaatgezonde leefomgevingen. Lees meer over de projecten die zij steunen op www.klimaatgezond.be.
  • De Vlaamse overheid: je kan alle energiepremies die voor jou van toepassing zijn vinden en aanvragen via de website www.energiesparen.be/subsidies.
  • Fluvius: ook Fluvius maakt je wegwijs in de diverse premies op www.fluvius.be/nl/thema/premies.  Ze hebben een speciale pagina gewijd aan duurzame warmte: https://benoveren.fluvius.be/benovatietips/duurzaam-verwarmen 
  • Gluren bij de buren van Eeklo: Stad Eeklo is gestart met de aanleg van een warmtenet. Op hun website www.warmteneteeklo.be vind je heel wat interessante tips en veelgestelde vragen over warmtenetten.
  • VIBE: dit kenniscentrum voor duurzaam bouwen is een brug tussen professionals, particulieren, besturen, organisaties en meer. In hun EcoBouwgids vind je professionals met VIBE-erkenning over heel Vlaanderen. Je kan de gids consulteren via vibe.be.
  • Zoek je vakman of aannemer via Ecobouwers: in de databank van Ecobouwers vind je architecten, aannemers en vakmannen die ervaring hebben met duurzaam (ver)bouwen. Raadpleeg de databank via ecobouwers.be/professionals.
  • Ecobouwers-forum: op het forum van Ecobouwers kan je terecht met al je vragen over duurzaam (ver)bouwen. Vragen worden beantwoord door de Ecobouwers-community, waarin veel mensen met heel wat technische kennis en bouwervaring zitten. Je vragen zijn welkom via ecobouwers.be/forum.

Deze pagina kadert in het project ‘Zelzate Lekker Warm’ en kwam tot stand met de steun van:

 

 

Verklaring over cookies